PROCURORI CERCETAȚI în cazul tinerei japonezei ucise în Otopeni

PROCURORI CERCETAȚI în cazul tinerei japonezei ucise în Otopeni
Publicat: 07/09/2012, 14:09
Actualizat: 01/02/2019, 14:32

Procurorul general al României Codruța Kovesi, în urma unui control referitor la cauzele privindu-l pe asasinul studentei japoneze, a decis, vineri, sesizarea Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului de Interne, dar și conducerea INML pentru întârzierea expertizelor.

„Având în vedere rezultatele controlului procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, astăzi,7.09.2012 următoarele Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii – Inspecția judiciară, pentru măsuri disciplinare în raport cu procurorul Emanuel Wilhelm Dunca de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea și procurorul Dănuț Puntaru de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Totodată, procurorul general al României a sesizat Ministerul de Interne pentru a dispune măsuri disciplinare față de lucrătorii de poliție care au instrumentat cauzele, având în vedere gravele deficiențe constatate în administrarea și valorificarea probelor specifice infracțiunilor contra vieții (viol tâlhărie, omor), întrucât verificările au relevat că probele recoltate de la victima violului nu au fost valorificate genetic de către organele de poliție, că s-au constatat deficiențe în evaluarea probelor administrate (declarații suspect, martori, verificarea alibiurilor suspectului) că au desfășurat o cercetare la fața locului într-un caz de omor, în lipsa procurorului, dar și un mod superficial în care au fost cercetate sesizările făcute de una din victime în anul 2010 declanșarea procedurii disciplinare se impune a fi dispusă de către Ministerul Administrației și Internelor.

În toate cazurile analizate, a reieșit un „modus operandi” al inculpatului Nicolae Vlad care ar fi putut fi observat de organele de urmărire penală dacă s-ar fi făcut o analiză a faptelor de violență gravă comise în județul Ilfov (dintre cele șapte dosare, cinci au fost instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea și Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov).

Sub același aspect, având în vedere că Ministerul Administrației și Internelor are inițiativă legislativă, s-a solicitat MAI inițierea demersurilor de modificare legislativă. Condiționarea efectuării expertizelor de plata acestora, câtă vreme autoritățile implicate în demersul judiciar sunt instituții publice generează întârzieri și se impune analizarea unei formule de decontare între instituțiile publice .

„La nivelul Ministerului Public nu este posibil un demers de modificare legislativă, deoarece instituția nu are inițiativă legislativă, însă Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat și anterior autorităților publice, care au o astfel de inițiativă legislativă măsuri în acest sens”, spune sursa citată.

În plus, la nivelul Ministerului Public, în cazurile în care procurorii dispun aceste expertize sunt achitate în mod curent. De altfel, în acest scop, Ministerul Public realizează și o statistică lunară și un control curent al acestor cheltuieli, iar potrivit datelor, la 31 iulie 2012, instituția nu figura cu restanțe la cheltuieli judiciare.

„În spațiul public s-a vehiculat faptul că la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași ar fi existat astfel de expertize neachitate. Din verificări s-a stabilit existența la data știrii de presă a patru facturi vizând aceste costuri din luna curenta (august) dar acestea s-au achitat conform datei de deschidere a fondurilor pentru materiale la data de 24 ale fiecărei luni, așa încât au fost achitate”, spune sursa citată.

Parchetul ICCJ a sesizat conducerea Institutului Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, deoarece s-a constatat că nu sunt efectuate expertizele până nu sunt plătite anticipat costurile.

„Sub acest aspect, chiar dacă nu sunt plătite în avans, expertizele trebuie efectuate, pentru a putea fi ridicate imediat și fără a se mai pierde timp prețios în anchetarea cazurilor de omor, viol și tâlhării. Așadar, plata costului expertizei nu ar trebui să condiționeze efectuarea ei, pentru a se asigura celeritatea cu care trebuie să se efectueze cercetarea într-o cauză penală, în caz contrar fiind pusă în pericol viața și integritatea corporală a multor persoane”, arată sursa citată.

În seara de 15 august 2012, pe raza comunei Corbeanca, județul Ilfov, într-o zonă împădurită, în imediata apropiere a unui drum public (DN1), Nicolae Vlad a ucis-o pe numita Yurika M. (cetățean japonez), cauza morții victimei fiind reprezentată de asfixia mecanică prin comprimare cervico-toracală, explică Ministerul Public.

Japoneza a fost abordată de Nicolae Vlad la scurt timp după ce a coborât din avion, la Aeroportul Internațional Henri Coandă, el propunându-i s-o ducă cu taxiul la locul de destinație. Însă tânăra și Vlad au coborât la marginea pădurii, unde două zile mai târziu femeia a fost găsită moartă.

Probe ADN aparținând lui Nicolae Vlad au fost găsite pe mâna stângă și hanoracul japonezei, violată, ucisă și tâlhărită, în seara de 15 august, într-o pădure din Corbeanca, după ce a fost luată cu un taxi de la Aeroportul Otopeni.

„În continuarea cercetărilor în cauza privind uciderea studentei de naționalitate japoneză, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au intrat în posesia a două dintre rezultatele testelor genetice de tip ADN, miercuri, ora 12.30”, informează Ministerul Public.

Astfel, în cauza preluată – prin dispoziția procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București – având ca obiect comiterea infracțiunilor de viol și tâlhărie asupra a persoanei vătămate, de sex feminin, Maria S. „s-a identificat profilul ADN al inculpatul Nicolae Vlad pe obiectul de îmbrăcăminte (intimă-n.r.) aparținând acestei victime”.

De asemenea, cel de-al doilea rezultat genetic de tip ADN comunicat a stabilit că profilul genetic aparținând inculpatului Nicolae Vlad a fost identificat pe hanoracul și mâna stângă a victimei studenta japoneză, Yurika M.

În acest caz, taximetristul care i-a lăsat pe studenta japoneză și pe asasinul ei lângă pădurea din Corbeanca, unde tânăra a fost găsită moartă două zile mai târziu, a fost pus sub acuzare, pentru că a condus deși avea permisul anulat.

„Până în acest moment al urmării penale a rezultat că în perioada în perioada iulie-august 2012, în mod repetat, învinuitul Răzvan Viorel Covali a condus pe drumurile publice autoturismul deși avea permisul de conducere anulat”, preciza Ministerul Public.

Pe de altă parte, directorul general al Aeroporturi București, Cornel Poterașu, a fost demis, în 31 august, de către ministrul Transporturilor, ca urmare a scandalului privind siguranța celor care tranzitează aeroportul Otopeni, izbucnit după uciderea turistei japoneze.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
O femeie din Bacău și-a revenit inexplicabil din comă și a început să cânte. Cum...
Noua prognoză a hidrologilor: Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creştere. Ce debit va...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Cum a fost surprinsă Kate Middleton după terminarea ședințelor de chimioterapie. Fratele prințesei de Wales...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
S-a rupt coaliția. Lovitura dată Ciucă l-a năucit pe Ciolacu
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
O rocă bizară de pe Marte nu seamănă cu nimic văzut până acum pe Planeta...