PROCURORI CERCETAȚI în cazul tinerei japonezei ucise în Otopeni

PROCURORI CERCETAȚI în cazul tinerei japonezei ucise în Otopeni
Publicat: 07/09/2012, 14:09
Actualizat: 01/02/2019, 14:32

Procurorul general al României Codruța Kovesi, în urma unui control referitor la cauzele privindu-l pe asasinul studentei japoneze, a decis, vineri, sesizarea Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului de Interne, dar și conducerea INML pentru întârzierea expertizelor.

„Având în vedere rezultatele controlului procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, astăzi,7.09.2012 următoarele Sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii – Inspecția judiciară, pentru măsuri disciplinare în raport cu procurorul Emanuel Wilhelm Dunca de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea și procurorul Dănuț Puntaru de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Totodată, procurorul general al României a sesizat Ministerul de Interne pentru a dispune măsuri disciplinare față de lucrătorii de poliție care au instrumentat cauzele, având în vedere gravele deficiențe constatate în administrarea și valorificarea probelor specifice infracțiunilor contra vieții (viol tâlhărie, omor), întrucât verificările au relevat că probele recoltate de la victima violului nu au fost valorificate genetic de către organele de poliție, că s-au constatat deficiențe în evaluarea probelor administrate (declarații suspect, martori, verificarea alibiurilor suspectului) că au desfășurat o cercetare la fața locului într-un caz de omor, în lipsa procurorului, dar și un mod superficial în care au fost cercetate sesizările făcute de una din victime în anul 2010 declanșarea procedurii disciplinare se impune a fi dispusă de către Ministerul Administrației și Internelor.

În toate cazurile analizate, a reieșit un „modus operandi” al inculpatului Nicolae Vlad care ar fi putut fi observat de organele de urmărire penală dacă s-ar fi făcut o analiză a faptelor de violență gravă comise în județul Ilfov (dintre cele șapte dosare, cinci au fost instrumentate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea și Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov).

Sub același aspect, având în vedere că Ministerul Administrației și Internelor are inițiativă legislativă, s-a solicitat MAI inițierea demersurilor de modificare legislativă. Condiționarea efectuării expertizelor de plata acestora, câtă vreme autoritățile implicate în demersul judiciar sunt instituții publice generează întârzieri și se impune analizarea unei formule de decontare între instituțiile publice .

„La nivelul Ministerului Public nu este posibil un demers de modificare legislativă, deoarece instituția nu are inițiativă legislativă, însă Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat și anterior autorităților publice, care au o astfel de inițiativă legislativă măsuri în acest sens”, spune sursa citată.

În plus, la nivelul Ministerului Public, în cazurile în care procurorii dispun aceste expertize sunt achitate în mod curent. De altfel, în acest scop, Ministerul Public realizează și o statistică lunară și un control curent al acestor cheltuieli, iar potrivit datelor, la 31 iulie 2012, instituția nu figura cu restanțe la cheltuieli judiciare.

„În spațiul public s-a vehiculat faptul că la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași ar fi existat astfel de expertize neachitate. Din verificări s-a stabilit existența la data știrii de presă a patru facturi vizând aceste costuri din luna curenta (august) dar acestea s-au achitat conform datei de deschidere a fondurilor pentru materiale la data de 24 ale fiecărei luni, așa încât au fost achitate”, spune sursa citată.

Parchetul ICCJ a sesizat conducerea Institutului Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, deoarece s-a constatat că nu sunt efectuate expertizele până nu sunt plătite anticipat costurile.

„Sub acest aspect, chiar dacă nu sunt plătite în avans, expertizele trebuie efectuate, pentru a putea fi ridicate imediat și fără a se mai pierde timp prețios în anchetarea cazurilor de omor, viol și tâlhării. Așadar, plata costului expertizei nu ar trebui să condiționeze efectuarea ei, pentru a se asigura celeritatea cu care trebuie să se efectueze cercetarea într-o cauză penală, în caz contrar fiind pusă în pericol viața și integritatea corporală a multor persoane”, arată sursa citată.

În seara de 15 august 2012, pe raza comunei Corbeanca, județul Ilfov, într-o zonă împădurită, în imediata apropiere a unui drum public (DN1), Nicolae Vlad a ucis-o pe numita Yurika M. (cetățean japonez), cauza morții victimei fiind reprezentată de asfixia mecanică prin comprimare cervico-toracală, explică Ministerul Public.

Japoneza a fost abordată de Nicolae Vlad la scurt timp după ce a coborât din avion, la Aeroportul Internațional Henri Coandă, el propunându-i s-o ducă cu taxiul la locul de destinație. Însă tânăra și Vlad au coborât la marginea pădurii, unde două zile mai târziu femeia a fost găsită moartă.

Probe ADN aparținând lui Nicolae Vlad au fost găsite pe mâna stângă și hanoracul japonezei, violată, ucisă și tâlhărită, în seara de 15 august, într-o pădure din Corbeanca, după ce a fost luată cu un taxi de la Aeroportul Otopeni.

„În continuarea cercetărilor în cauza privind uciderea studentei de naționalitate japoneză, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au intrat în posesia a două dintre rezultatele testelor genetice de tip ADN, miercuri, ora 12.30”, informează Ministerul Public.

Astfel, în cauza preluată – prin dispoziția procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București – având ca obiect comiterea infracțiunilor de viol și tâlhărie asupra a persoanei vătămate, de sex feminin, Maria S. „s-a identificat profilul ADN al inculpatul Nicolae Vlad pe obiectul de îmbrăcăminte (intimă-n.r.) aparținând acestei victime”.

De asemenea, cel de-al doilea rezultat genetic de tip ADN comunicat a stabilit că profilul genetic aparținând inculpatului Nicolae Vlad a fost identificat pe hanoracul și mâna stângă a victimei studenta japoneză, Yurika M.

În acest caz, taximetristul care i-a lăsat pe studenta japoneză și pe asasinul ei lângă pădurea din Corbeanca, unde tânăra a fost găsită moartă două zile mai târziu, a fost pus sub acuzare, pentru că a condus deși avea permisul anulat.

„Până în acest moment al urmării penale a rezultat că în perioada în perioada iulie-august 2012, în mod repetat, învinuitul Răzvan Viorel Covali a condus pe drumurile publice autoturismul deși avea permisul de conducere anulat”, preciza Ministerul Public.

Pe de altă parte, directorul general al Aeroporturi București, Cornel Poterașu, a fost demis, în 31 august, de către ministrul Transporturilor, ca urmare a scandalului privind siguranța celor care tranzitează aeroportul Otopeni, izbucnit după uciderea turistei japoneze.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor